TIPS & TRICKS

Här på denna sida tänkte jag dela med mig av lite tips om hur jag löst en del problem. Det ska betonas att detta är mina lösningar och att det alltid finns mer än en lösning på ett problem, så bara för att jag tagit med det här innebär det inte att det är bästa lösningen som presenteras.

Problem: I dammen jag har i trädgården var man tvungen att hålla koll på vattennivån. När det regnade blev det översvämning och när det var torrt länge blev det för lite vatten. Lösning: Byggde en automatisk vattennivåreglering som består av en rostfri låda som i botten har ett rör som går till dammen. Inne i lådan sitter en WC-flottörventil som fyller vatten till en viss nivå. Underifrån går ett avloppsrör upp till 1 cm över vattenytan. När det regnar fylls vattnet upp tills det rinner ut i avloppet, och när det är torrt fyller WC-flottörventilen på vattnet till den inställda nivån. På detta sätt håller man en nivå inom 1 cm.
Problem: För uppvärmning av vattnet i swimmingpoolen används solfångare, och dessa vill man ska vara igång endast när solen är uppe. Tidigare använde jag en termostat men det fungerade inte speciellt bra p.g.a. att blåsten störde. Lösning: Har tagit ett skymningsrelä och plockat bort kåpan, och satt den i en hållare med en glaskupa över så den får ljus på sig från alla håll. Det måste vara ett skymningsrelä som ljuskänsligheten justeras med en potentiometer. Man får sen använda ett relä för att få en omvänd funktion, d.v.s. slå ifrån när det blir mörkt. Har i efterhand tvingats spraya ett tunt lager färg på glaset, eftersom det inte gick att justera tillräckligt mycket. Fotocellen blev helt enkelt för mycket belyst även mär det var molnigt.
Problem: Vissa luftvärmepumpar går ej att ställa temperaturen under 16 grader och jag ville ha 12-14 grader.
Lösning: Sökte upp var termostaten satt och monterade en 15W glödlampa under denna. Glödlampan avger värme, och man styr glödlampan med en termostat. När temperaturen är 14 grader tänds lampan och värmepumpen tror att det är varmt i lokalen och stannar. När temperaturen går under 12 grader släcks lampan och värmepumpen startar. Man får helst ha en termostat med växlande kontakt, eller lösa det med ett relä. Vill man vara riktigt seriös använder man sig av transformator och lågspänningsglödlampa.

ANDERSSONS MEKANISKA VERKSTAD
www.raje.se