ÖVRIGT

Under övrigt kommer ett annat stort intresse att visas lite, nämligen byggnation och det blir då mitt hus som genomgått en hel del förändringar sedan jag köpte det. Att bygga är väldigt roligt, i synnerhet när det är till sig själv. Murning är nog det jag tycker bäst om, och som jag tycker är mer hantverk än t.ex. snickerier (nu blev man inte populär hos snickarna) och det återspeglas nog på mitt hus. Mexitegel är något jag använt mycket och dessa är väldigt tacksamma att använda, mycket p.g.a. bruket som har samma färg som stenen. Detta gör att murningen "flyter" ihop och det syns inte så mycket om man skulle missa någonstans. Tyvärr finns inte Yxhult som tillverkade mexisten längre, men för er som vill prova går det att köpa sten från Danmark. Det hela började med att jag tyckte fasaden och fönstren såg lite sjaskiga ut, och behövde frächas upp. När man väl börjat och såg att det blev bra, föddes nya ideer om vad man kunde göra med huset. Jag har under ganska många år haft ett projekt per år med huset, förutom dom lite större som har tagit två år. Man började då oftast på våren och avslutade på hösten, eller la det på is tills nästa vår då man återupptog arbetet igen. På vintern var det ju inte särskilt inspirerande att hålla på utomhus. Så år 1 började det med total fönsterrenovering och sen fasadmurning. År 2 blev rivning av befintligt garage, samt påbörjande av nytt. År 3 återupptogs och avslutades detta. År 4 rev jag taket på huset, byggde om takvinkel och utsprång samt gjorde kupor och lade på glaserade takpannor, så det blev samma stil som garaget. År 5 påbörjades bygget av swimmingpoolen. År 6 återupptogs detta och avslutades. År 7 Grävdes hela trädgården upp och det gjordes en massa murar och stensättning. År 8 stensattes hela infarten samt byggdes en damm. Detta var dom stora projekten utomhus, och det är utomhusjobben som jag tycker bäst om. Både före och under samt efter utomhusprojekten, har man hållit på inomhus också. Det största projektet inomhus är hela ovanvåningen som revs ut och byggdes upp på nytt. Senare har även en del mindre projekt såsom trappa, skärmtak, staket m.m. genomförts. Här nedan kan man följa huset genom lite bilder. Jag är ingen fotofantast, så ibland har det gått ganska långt mellan bilderna som ni kommer att se.

Här börjar det med total fönsterrenovering vilket innebar att alla glasen byttes, all färg togs bort, nya beslag överallt. Murningen börjar och eftersom jag aldrig murat med fasadsten innan, så började jag på baksidan.
Murningen fortskrider, och för att få det riktigt snyggt, hugger jag bort sten och murar in till dörrkarmen. Annars är det ganska vanligt att man putsar denna yta. Gaveln snart färdig, har dragit en del elrör till fasadbelysning.
Alla källarfönstren byttes och här har jag gjort en gjutform som används för att gjuta "lådor" framför fönstren. Tanken med detta är att smuts ej ska stänka på fönstren. Nu har det varit lite uppehåll med fotograferingen, och här är garaget nästan färdigt. Det ska kläs med sten, men jag putsade det ändå, mest för tränings skull.
Mycket pilleri med att kapa stenar i olika längder för att få ihop det. Jag byggde en speciell stenklipp, men har tyvärr ingen bild på den. Äntligen färdigt, och så blev det en mur mellan garaget och huset också. Alla dörrar och portar har jag själv gjort tillsammans med en lokal snickeriverkstad.
En bit mur och en öppen spis ville jag ha utmed åkern. Och så här blev resultatet.
Jag tillverkade cirka 20 st lampor i rostfritt stål som sen målades.  Nu är det dags för taket. Det börjar med att skorstenen kläs med mexisten.
Här har alla takpannorna åkt av, och dom ligger numera på grannens tak. Sen revs spåntaket bort, ett riktigt skitjobb. En specialstege tillverkades för att lätt komma upp till skorstenen. Takvinkeln ändrades lite och här är nytt brädtak påbörjat.
Första kupan börjar ta form. Här är båda kuporna uppe och papp pålagt.
Nu hoppar det med fotona igen. Här är poolen uppmurad, inga byggsatser här inte. Även en mur runtomkring murades upp. En specialsydd duk läggs i och fästs i en träsarg runt om. Den har börjat fyllas för första gången, cirka 55 000 liter vatten ska i.
Poolsargen göt jag i betong, med hjälp av formar jag tillverkat i stål. Allt målades sedan med en speciell sandfärg, inne i ett stort tält. Här har jag sedan rivit tältet. Nu skulle det stensättas, mer än 20 pallar sten gick åt. Dessa lyftes sedan in med en kran.
Att kapa sten med vinkelslip var ej att tänka på, byggde därför ett stensåg med vattenkylning. Givetvis skulle det ej göras på lättaste sättet, diagonalt skulle det vara vilket innebar mycket kapning. Här ser man även sargen på plats.
Detta är killar som ställt upp mycket, många gånger måste man ju vara två. F.v. Min far Jan, jag själv, min bror Kenneth samt grannen Jan-Anders Hansson Här har poolstegen som jag tillverkade i rostfritt stål kommit på plats och ganska snart skulle det testas om de gick att spela volleyboll i poolen.
På vintern tömmer man ut lite vatten och lägger tak över den. Nästa projekt blev trädgården.
Kent Nilsson gräver upp hela min trädgård, givetvis efter instruktioner från mig. I samband med detta läggs nya rör.
Nu florerar ett rykte i byn, ska vattnet från poolen rinna ut en vända i trädgården? Nä riktigt så blev det inte, men för att murarna ska hålla måste dom grävas ner ordentligt.
I samband med detta gjuter jag och murar ute vid åkern. Olika typer av krukor muras upp.
Samt även en brunn. Dessa lyfts sen på plats, och här har även taket till brunnen kommit på plats.
Rostfritt utomhus är bästa lösningen. Förvisso dyrt och tungjobbat, men har man väl gjort det en gång så håller det alltid, och kräver inget underhåll. Rostfria brunnsgaller tillverkades till infarten.
Det blev även en damm i trädgården. Ser dock lite vackrare ut när växterna växt upp. Till denna byggde jag även automatisk nivåreglering av vattnet. Även dessa lampor är av egen tillverkning och naturligtvis i rostfritt.
Efter en massa strul med poolöverdraget, byggde jag en vagn som man rullar upp det på och sen kan köra undan. Har här byggt ett tak över utemöblerna, så man slipper ta in dynorna när det regnar. Taket sitter fast i garaget och står sedan på två rostfria ben.
Pålar i mexisten, staket i rostfritt. Topparna till pålarna är i 2mm stålplåt, men hade det varit idag hade dom varit rostfria. Många tror att dom är färdigköpta i plast men dom är av egen tillverkning En bild tagen från åkern i samband med att min bror lånat en lift.

Detta var en del utomhus. Inomhus har också skett en del men här tänkte jag vara lite mer privat och inte visa så mycket. Något tänkte jag dock visa och det blir en del specialare, sådant som jag kanske är ganska ensam om att ha gjort.

I garaget finns ett skåp med åtta luckor. I garaget står en corvette och det blir åtta bokstäver. Fräste in en bokstav i varje lucka. Kakel och klinker ingår i murarintresset. När man besöker mig möts man av en kompass i hallen som jag gjort med utsågade klinkerbitar.
När jag byggde ovanvåningen stod jag inför valet att köpa eller själv tillverka en trappa. Det blev det senare, och den kläddes med klinker och har inbyggd värme i stegen. Ledstång i rostfritt naturligtvis. På ovanvåningen finns en dubbeldörr utan handtag, bara två knappar på väggen.
Trycker man på knapparna går dörrarna in i väggen och försvinner helt. Bakom luckorna uppe till höger och vänster sitter driv och styranordningen. Mycket pilleri för att få det att fungera bra. Inbyggd klocka i badrum, av klinkers.
Givetvis även en kompass i badrumsgolvet. Att kakla i taket hade jag aldrig provat innan, men det var inte så svårt. Fogningen var värst.

Avslutningsvis vill jag tacka alla, som på ett eller annat sätt hjälpt till med mina husprojekt, ingen nämnd ingen glömd.